Mihrimah Sultan Külliyesi, 1540-1548, Üsküdar/İstanbul
Mihrimah Sultan Külliyesi, 1562-1565, Edirnekapı/İstanbul
İşte, bu iki cami, Mihrimah Sultan'ın aşkına adanmış iki eserdir.
Gidin, Edirnekapı ve Üsküdar'daki camileri aynı anda görebileceğiniz bir yer seçin. Ve 21 Mart'ta, yani geceyle gündüzün eşit olduğu günde seyreyleyin. 21 Mart, Mihrimah Sultan'ın doğum günüdür. Şöyle bir manzara görürsünüz: Edirnekapı camiinin tek minaresi ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar'daki camiinin ardından ay doğar. Mihrü Mah eşittir Güneş ve Ay. Bu nasıl akıllara ziyan bir hesaplamadır; nasıl bir güzellik anlayışıdır?
Ama Sinan aşk‘ını öyle sihirli bir tılsımla mühürlemiştir ki ,bu sırra şaşırmamak ,o sevdaların naifliğine imrenmemek elde değil. Sinan Usta'nın aşk'ının vesikasıdır sanki, iki caminin de yeri özenle seçilmiştir. Günbatımında (elbette, yılın sadece bir gününde ki o gün 21 Mart gece ile günün birbirinre eşit olarak kavuştuğu gün’dür daha enteresanı, o gün Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür)
2 yorum:
Çok etkileyici bir hikaye şimdiki devirde nerde böyle sevgiler allah rahmet eylesin.
Belki sevdiğine ahirette kavuşur.
Acaba Sultan Mimar Sinan'ın bu denli kendisini sevdiğini bu eserdeki tılsımlardan haberdar olmuşmudur meraklandırıcı...
Canım bende okuyunca çok şaşırdım .Mimar Sinanı hiç aşk konusunda düşünmemiştim . Sonuçta oda bir insan gönül fermen dinlemiyor .Bu aşk ne kadr güzel eserler çıkmasına sebeb olmuş.
Yorum Gönder