“Çocuklarınızı çokça öpün! Her öpücük karşılığında cennette bir derece alacaksınız.Hz. Muhammed (s.a.v.)

10 Şubat 2011 Perşembe

Karaman usulü Batırık


 Bir Karamanlı olarak benim her gün yesem bıkmadığım ve çay saatlerinde sık sık yaptığım alternatiflerimin başında gelir. Ama çorbası herkesin damak tadına uygun gelmeyebilir ....Hatırlıyorumda Erzurum da ünv   okurken  arkadaşlarıma  yaptığım da  tahini baya bi aramıştım.:)Adının Batırık olması   komik gelmişti onlara. Değişik tat arayanlar için  mutlaka deneyin  derim.
  • 1veya 1,5 Su bardağı tahin
  •  Kuru soğan
  •  domates ve salatalık
  • domates salçası
  • biber salçası
  • 6-7 adet yeşil soğan(isteğe bağlı)
  • maydanoz 
  • Yarım su bardağı limon suyu 
  •  tuz 
  • 1.5 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • Kişi sayısına göre 1 çay bardağı köftelik bulgur
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  •  nane 
  • Köftelik bulguru ıslatmak için kaynar su
Yapılışı:
Bulguru derin tepsiye koyup kaynar  su ile ıslatıp kapağı kapatıp 15 dk bekletin.Tüm sebzelerimizi yıkayıp ,hazırlayalım.Tahini küçük bir teflon tavaya alıp hafif kavuralım,Soğanı ince ince kıyın.Yeşil soğan ve maydanozu ince ince kıyın.Domateslerin  küçük küçük doğrayın.Bulgura kuru soğanı,salçayı,domatesi, kırmızı biberi katıp yumuşayana kadar yoğurun.Tahini katıp tekrar yoğurun.Yeşil soğan,maydanoz,tuz ve limon suyunu katıp karıştırın.Şimdi istediğiniz şekli vererek marulla yiyebilirsiniz. Yani birazını köfte şeklinde birazını da çorba şeklinde yapıyoruz.soğuk suyla sulandırın.Tamamını sulandırmak için 5-6 bardak su ekleyin.Ekşiden hoşlanıyorsanız nar ekşisini ekleyin.Çukur tabağa aldığınız  sulu batırığı ince kıyılmış marul veya lahana ekleyerek servis yapın.Yazın soğuk suyla akışın ılık suyla sulandırılır.Kısaca her şey çiğden sadece tahin biraz kavruluyor o kadar .
 Bu tarifin özelliği tüm sebzelerin en ince boyutta ve küçük boyutta doğranmasıdır.Salatalıklar cacıklık,domatesler minik küp,biber, taze soğanlar,nane maydanoz,marul ince kıyılmış hazırlanır.
Sulu çorbanın içine ince doğradığımız salatalık ve tekrar domates doğranır. İnce kıyılmış marul atılır. Bide isteğe göre haşlanmış beyaz lakana atılır. Annem bulguru ıslatırken  haşlanmış lahananın suyundan da
 biraz dökerdi. Sanki öyle daha bir lezzetli oluyor. Birde köftelerin üzerine isteğe bağlı olarak  nar ekşiside dökülebilir
Afiyet olsun.

3 yorum:

Kadife Kese dedi ki...

Sivasta BAT diye bilinen tarif mi bu? Tahin var mi emin degilim ama onda.. Ben de cok severim bat corbasini.. Aklima dustu. Yapayim :)

KARA KUZUCUĞUN ANNESİ dedi ki...

Sevgili Kadife Kese Sivasta Bat diye bilindiğini bilmiyorum Ama Karaman meşhur köfteli çorbasıdır.
Gel ben sana yapayım..

İlkay dedi ki...

Çok ilginç bi tarif ilk defa görüyorum. Ellerine sağlık.