“Çocuklarınızı çokça öpün! Her öpücük karşılığında cennette bir derece alacaksınız.Hz. Muhammed (s.a.v.)
Lilypie Kids Birthday tickers

17 Aralık 2010 Cuma

Fırça deyip geçmeyin


Fırça deyip hemen geçmeyin, günlük hayatımızda çok yönlü yer alan bir eşya. elbisemiz için elbise fırçası, ayakkabımız için ayakkabı fırçası, sakal tıraşımız için sakal fırçası, saç tıraşımız için berber fırçası, badana için badana fırçası, yağlı boyamız için boya fırçası, ev temizliği için temizlik fırçası, hamur işlerimizin yüzlerine yağ ve yumurta sürmek icin yağlama fırçası, hanımlar için rimel fırçası, oje fırçası….
Ülkemizde firça üretimi için at kılı, keçi kılı, sansar kılı, plastik lifler ve maalesef çogunlukta ise domuz kılı kullanılmaktadir.
Fuara katılan ve Müsluman olduklarını ifade eden, bazı firça üretici firmaların yetkilileri ile yaptığımız görüsmeleri özetlersek:
- Diş firçalari çoğunlukla plastik elyaftan yapılıyormuş.
- Badana fırçaları çogunluk at kılından yapılıyormuş.
- Sakal tıraş fırçaları, elbise fırçaları, ayakkabı firçaları, berberlerin kullandığı fırçalar hem domuz kılından hem de baska hayvanın kılından yapılıyormuş
- Ama yağlı boya fırçalarının tamamı domuz kılından üretiliyormuş.
Bilhassa hamur işlerinde evlerimizde ve iş yerlerimizde kullanılan yağlama fırçalarinda durum daha vahim. Çünki domuz kılı ekmeğimizin, pidemizin, lahmacunumuzun, pogaça, simit ve böreklerimizin üzerinde dolaşıyor! Bu maksat için, bu müslüman üreticiler(!) hem plastikten hem de domuz kılından yaglama firçalari imal ediyorlarmış. Bu malları müşterilerine satarken ikaz ediyorlarmış, ancak çoğu pideciler, lahmacuncular, fırıncılar plastik fırça yerine daha cok dayandığı(!) icin domuz kılından yapılmış yağlama fırçalarını tercih ediyorlarmiş.
Yağlı boya fırçalarına gelince, firma yetkilileri, dünyada başka alternatifinin olmadığını iddia etseler de, bu iddiaya inanmak mümkün degil. Bize göre, bunun mutlaka helal bir alternatifi olmalı. Allah(cc)’ın bizatihi necis olduğunu bildirdiği bir hayvanın kılına bizi mahkum etmesi mümkün olabilir mi? Asla!...Bunu aklımızdan geçirmemiz bile abes olur, bizi vabale sokar. 502 Gümrük tarife numarası “Evcil veya yaban domuz kıllari vs…” faslından yurdumuza getirtilen domuz kıllarının miktarı her yıl 500-600 ton civarındadır ve yaklaşık 3-4 milyon ABD dolari ödenmektedir. Büyük çoğunluğunun ithal edildiği ülke ise Çin’dir.
Çin Malı ürünler alırken dikkat edelim. Hatta hiç almayalım.Üzerinde hangi neden  yapılığı yazılmayan ürünler almayalım.Ürünün mutlaka etiketi olsun.
NE YAPACAGIZ?
Olayın vahameti ortada. Bu durumda Müsluman tüketici ne yapmalıdır?Herzaman ifade ettiğimiz gibi bu konuda da teklifimiz, önce sorgulamak, sonra güven vermeyen ürün , üretici ve satıcıları BOYKOT etmek. Sorgulamaya önce kendimizden ve evimizden başlamalıyız. Elbise fırçamızdan, ayakkabı fırçamıza, temizlik fırçamızdan tıraş fırçamıza, hamur yağlama fırçamızdan diş, rimel, oje ve diğer tuvalet fırçamıza kadar bütün şüphelendiğimiz fırçalarımızdan kurtulmalıyız. Bunun için, bu eşyalarımızdan birer kıl kopartalım ve kibritle ucundan yakalım.Yanan kısım, yanmayan kısmın tepesinde bir topak olusturur. Bu kısmı parmaklarımız arasında ufalamaya çalıştığımızda ufalanmıyorsa bu kıl plastiktir, ufalanıp dağılıyorsa bu kıl da hayvan kılı demektir. Domuz derisinden yapuılan çantalar ayakkabılar incelendiğinde   derinin gözenek gözenek olduğu dikkat çeker.Bu temizlikten sonra fırıncımızı, pidecimizi, lahmacuncumuzu, berberimizi, satıcılarımızı, üreticilerimizi sorgulamalıyız. Sorgulamalarımız sonucunda geçer not almayan ürün, üretici ve satıcıları BOYKOT etmeliyiz. İlgili Bakanlıklara mesajlar göndermeliyiz. Ürün etiketlerinde hangi hayvan kökenli ise o hayvanın isminin belirtilmesini talep etmeliyiz. Bu bizim insan olarak en temel, en doğal hakkımızdır. Kim olursa olsun, hiçbir kimse bizi bilgimizin dışında aldatmaya ve gerçekleri gizlemeye hakkı yoktur. Şunu unutmayalım ki Hak verilmez, ancak Hak alınır. Tüketici Haklarımıza sahip çıkalım ve Haklarımızı almaya çalışalım. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmediğimiz zaman da çevremizdeki bu olumsuzluklardan şikayet etmeye hakkımızın olmadığını da kabul edelim.İlgili Bakanlıklar;

SANAYI VE TICARET BAKANLIGITelefon: 286 03 65 Özel Kalem Büro Fax: 286 53 25 E-Posta:webmaster@sanayi.gov.tr
TARIM VE KÖYISLERI BAKANLIGI 0 312 ) 418 58 93 - 419 16 77 – 418 19 62 – 417 89 36 – 419 16 81 Faks: ( 0 312 ) 419 16 80 – 417 71 68

Mesaj Örneği:
Sayın Yetkili,
Aldığımız bilgilere göre, ülkemizde üretilen firçalarda domuz kılının yaygın olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ülkemiz büyük çoğunluğu Müslüman olan bir nüfusa sahiptir. Bir Müslüman olarak bilgimin dışında inancıma uymayan bir ürünün üretilip bana satılmasi kabul edilemez. Bu açıkca bir aldatmadır. Temel insan haklarına aykırıdır. Medeni üretici - tüketici ilişkilerine de ters bir durumdur. Bu durumu protesto ediyorum. Bundan böyle, ürün etiketinde köken bilgileri olmayan ürünleri BOYKOT ediyorum.
Saygilarimla
Bilinçli Müslüman Tüketici
DOMUZ DERİSİNDEN MAMUL GİYİM ve DİĞER EŞYALARIN HÜKMÜ
Soru: Domuz derisinden kıyafetler giyinmek ve diğer eşyaları kullanmak caizmidir?Bazı hayvanlar vardır ki, onların ne eti ne derisi ne de herhangi bir uzvundan istifade mümkün değildir. İmam Şafii bu sınıfta domuz ve köpeği sayar. Ne surette olursa olsun hiçbir yeri kullanılamaz.
Ebu Hanife için sadece domuz aynı konumdadır. Şer’i ölçüler içinde öldürülse, derisi tabaklansa bile yine de kullanılmaz. Çünkü o, bizzat necis bir hayvandır. Hanefi mezhebine göre domuz, Müslümanlar arasında alınıp–satılamaz ve onun hiçbir şeyinden istifade edilemez. Evet, domuz derisi dibagatla temiz olmaz. Çünkü ölü olsun, diri olsun domuzun bütün cüzleri ve eczaları ile bizzatihî necistir. Temizlenmeyi kabul etmez. Bir kimse üzerinde bir dirhemden fazla domuz kılı olduğu halde namaz kılmış olsa, namazı caiz olmaz. Az suya domuz kılı düşse suyu necis yapar. Bu manada domuz derisinden yapılan elbise, çanta ayakkabı, eldiven; kıllarından yapılmış her türlü fırçalar; kimyasal değişime tabi tutulmuş veya tutulmamış domuzun cüz ve eczasından elde edilmiş her nevi katkı maddesi ve bu maddelerin katılması ile üretilmiş her türlü gıda, ilaç ve kozmetik ürünleri tüketmek, üretmek, satmak caiz olmaz. Bu eylemlerde bulunanlar haram işlemiş olur. Allah(cc) en iyisini bilir.
Kaynakça:
1. İbn-i abidin 1.Cilt Taharet babı Sayfa 308-310
2. Cevaplar.org - Ali İhsan Er
Kaynak : http://www.gidaraporu.com/gida_domuz-kili-fircalar.htm

4 yorum:

İlkay dedi ki...

Daha bilmediğimiz okadar çok şey varki paylaşımın için tşkler Allah razı olsun.

Urfa Tutkunu dedi ki...

Çok önemli bir konu, Allah razı olsun. Bir kaç sene evvel haberlerde de çıkmıştı. Orda duyduğumuzdan beri evdeki kapılara yağlı boya yaptırmadık. Sararıp gitti kapılarımız :) Diş fırçaları için de uzman bilgileri yayınlanmıştı haberlerde. Eğer fırçanın kutusunda "naturel" yazıyorsa, bu kesinlikle ve kesinlikle domuz kılı oluyormuş. Sonuçta naturel doğal demek. e hayvan kılı da doğal bir madde. Allah korusun. Hatta haberlerde özellikle bir markadan söz ediliyordu isim verilmeden (vepa). Ama isim vermemekle birlikte, görüntüleri-resimleri yayınlanmıştı. O programdan sonra diş fırçası aldığımda bir telini yakıp denemeye başladım. Annem vermişti bu aklı :) Ve burda da yazılmış zaten.
Poğaça pasta fırçaları ise ayrı bir sorun zaten. Allah cümlemizi bilerek ya da bilmeyerek harama girmekten korusun.
Hayırlı cumalar.

KARA KUZUCUĞUN ANNESİ dedi ki...

İlkaycığım ilk duyduğumda nasıl şaşırdım..Hemen hemen her plastik çin malı zaten kullanmış oalbileceği düşündüm. Ama daha dikkatli olcağım.

KARA KUZUCUĞUN ANNESİ dedi ki...

Sevgili urfa tutkunu bende bundan sonra ucunu yakacağım .Ama hangi biribni belecez. Çin malı bu kadar hayatımıza girmişken. Domuz Çinde o kadar çok tüketiliyormuş ki....Bence en iyidi yerli mallarımız