“Çocuklarınızı çokça öpün! Her öpücük karşılığında cennette bir derece alacaksınız.Hz. Muhammed (s.a.v.)
Lilypie Kids Birthday tickers

7 Aralık 2010 Salı

Her gün okunacak dualarınız olsun


Dua sadece sıkıntılı ve zor anlarda hatırlanan bir ibadet olmamalı. Dua kulluğun bir parçası, Müslüman'ın hayatının her anında dilinde ve gönlünde olması gereken bir ibadet. Prof. Dr. Davut Aydüz, her Müslüman'ın her gün devamlı okuyacağı duaları olması gerektiğini söylüyor.
Dua, ibadetin özü, kulluğun bir parçasıdır. Sürekli yapılması gereken bir ibadettir. Ancak birçoğumuz duayı sıkıntı ve zor zamanlarda hatırlar veya genellikle namaz sonuna sıkıştırır. Kişinin acizliğinin şuuruna vararak hem rahatlıkta hem de zorlukta Allah'tan yardım istemesi gerektiğini ifade eden Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz, her Müslüman'ın her gün devamlı okuyacağı duaları olmasını söylüyor. Aydüz, boş kalınan her an dudakların devamlı dua ile kıpırdaması gerektiğini belirtiyor.
Allah (cc), Furkan Suresi'nde 'Duânız olmazsa ne ehemmiyetiniz var' buyurarak duanın önemini kullarına hatırlatıyor. Dua eden kişiyi Allah'ın rahmetinin kuşattığını dile getiren Aydüz, canlı ve zinde kalabilmek, dinî şevk ve heyecanın devamı için duanın çok önemli olduğunu söylüyor. Aydüz, "Bir Müslüman'ın, sadece belâ ve musibet anlarında dua edip, daha sonra duayı terk etmesi doğru değildir. Bu durum, Kur'ân-ı Kerim'de anlatılan kâfirlerin durumuna benzemektedir. Kâfirler, sıkıntıya düşünce yana yakıla Allah'a kendilerini kurtarması için dua ettikleri halde, sıkıntı geçince Allah'a duayı terk ettikleri gibi, O'na şirk koşmaya başlar. Bir Müslüman olarak biz de aynı duruma düşmemeliyiz. Biz günlük dualarımızı okur ve devam edersek Kur'an'da anlatılan kâfirlere benzememiş oluruz." diyor. Aydüz, sıkıntısız ve tasasız zamanlarda yapılan duaların dar durumda yapılan duanın kabulünü kolaylaştırdığını söylüyor. Aydüz, "Bazen öyle kazalar oluyor ki hurda yığını haline gelen otomobil veya otobüsün içinden burnu bile kanamadan insanlar çıkıyor. Bu tür kazalardan hiçbir yara almadan kurtulmanın temelinde bazı hayırlı işler ve günlük yapılan dualar var. Ferah zamanlarda yapılan iyilikler ve dualar zor zamanlarda fayda verir. Allah yardım elini uzatır." şeklinde konuşuyor.
Allah Resulü'nün dudaklarından duanın hiç eksik olmadığını ve hayat tarzına dönüştüğünü söyleyen Aydüz'e göre her Müslüman'ın her gün devamlı okuyacağı duaları olmalı. Dua için ayıracağı bir zamanı olmalı ve bu konuda hiçbir mazeret ileri sürmemeli. 'İşlerim çok yoğun, eve geç ve yorgun olarak geliyorum, hiç zamanım olmuyor' gibi mazeretlerin arkasına sığınmamalı. Bir bardak çay için saatler harcamak yerine birkaç dakika da olsa günlük dua okunmalı ve yapılmalı.

YAZININ TAMAMINI  OKUMAK İÇİN   BURAYA  TIKLAYINIZ

3 yorum:

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

haklısın her gün okunacak dualarımız olmalı... dua kalbi temizleyen bir ilaç gibi geliyor bana.. daha çok dua etmeliyiz... ihtiyacımız olmadığın da da şükretmek için dua etmeliyiz...paylaşımına teşekkürler..

KARA KUZUCUĞUN ANNESİ dedi ki...

Emineciğim duamız olmasa zaten ne önemimiz var. Dilimizden dua eksilmmek dileğiyle yorumun için tşk

İlkay dedi ki...

Paylaşımın için tşkler Allahı sadece dar zamanlarmızda değilde sürekli dua ederek anmalıyız. Her işimizin başı duayla olmalı çok doğru